petek, 26. december 2008

Pogovor z Markom Vezoviškom, soavtorjem predstave



'TA PREDSTAVA JE V PEDAGOŠKEM SMISLU TO, KAR JE ZA BIOLOGIJO IN ZGODOVINO DISCOVERY CHANNEL'


Komu je namenjena predstava Od tišine do glasbe?
Predstava je namenjena prav vsem generacijam. V tem primeru to ni floskula. Še več, je predstava, ki briše razlike med generacijami, je ena redkih na katero lahko gredo starši skupaj z otroci, pa se ne bo nihče dolgočasil. Ne boste verjeli, velja tudi za pubertetnike!

Kako sta z Juretom dosegla, da so nad predstavo navdušeni tako glasbeni strokovnjaki, kot glasbeni laiki ter tako mladi kot tudi 'zrelejši' poslušalci ?

Predstava je takorekoč upor proti delitvi na resno in zabavno glasbo, ki je vsiljena. Tudi tista, ki ji danes pravimo resna je bila nekoč zabavna, tako kot bo dobra popularna glasba čez leta postala klasika. V tej predstavi jemljemo zares samo tisto floskulo o delitvi na dobro in slabo glasbo.

Veliko obiskovalcev je po ogledu predstave reklo, da bi morali v šolah na tak način učiti glasbo, pa bi si z lahkoto zapomnili vse podrobnosti iz glasbene zgodovine.

Ta predstava je v tem pedagoškem smislu to, kar je za biologijo in zgodovino recimo Discovery Channel. Veliko mladih jo že videlo, lepo bi bilo če bi jo vsi. Tudi tisti starejši.

Kot kaže bo predstava Od tišine do glasbe ena od novih uspešnic v SiTi Teatru, saj je vesčas razprodana. Zakaj naj bi si - po vašem mnenju - obiskovalci ogledali predstavo Od tišine do glasbe ?
Odgovor na prejšnje vprašanje je istočasno odgovor na to.

Ali morajo obiskovalci, glede na podnaslov predstave (koncert za anekdoto in klavir), priti v frakih in večernih oblekah, kot je to navada pri koncertih ?

Seveda ne, je pa zanimiva ideja! V tem primeru bi se zabavala še midva z Juretom!


Foto: Peter Hvastija

Ni komentarjev: